Národní soutěž muzeí Gloria musaealis vstoupila v roce 2015 do XIV. ročníku, do kterého se přihlásilo celkem 72 muzeí a galerií z celé republiky s 80 soutěžními projekty.

Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku.

V rámci soutěže může jeden z projektů získat Cenu Českého výboru ICOM – ta je udělovaná projektům, které významně přispěly k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti muzeí či zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům.

Čestný výbor soutěže také navrhl vyhlašovatelům udělení zvláštní ceny jednomu z projektů.

Od roku 2015 mají navíc muzejní instituce možnost získat ocenění od svých návštěvníků, kteří se do hodnocení muzeí a galerií mohou zapojit prostřednictvím soutěže Muzeum roku na portálu do-muzea.cz.

Během slavnostního ceremoniálu budou vyhlášeny výsledky prvního ročníku návštěvnické soutěže – bude odhaleno pořadí institucí na prvních třech místech a z návštěvníků, kteří se aktivně zapojili do hodnocení muzeí a galerií prostřednictvím portálu, budou vylosováni tři výherci, jež obdrží hodnotné ceny.

Podobně jako v loňském roce se ceremoniál ponese v duchu nové a divácky atraktivní koncepce, která zahrnuje ideu prezentovat pokaždé jiný typ muzejní instituce.

V roce 2015 byla scéna věnována muzeím vlastivědného typu. Letos se naproti tomu zaměříme na prezentaci muzeí technických.

Patrony slavnostního ceremoniálu se tak stala dvě největší technická muzea v České republice – Národní technické muzeum a Technické muzeum v Brně.

Nominace XIV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2015 naleznete v příloze!