Scénické čtení hry Nezatížení v režii známé režisérky Viktorie Čermákové (spolupracovala se Švandovým divadlem anebo s Divadlem Komedie) proběhne v rámci výstavy vizuálních děl a performancí newyorských umělců nazvané Ztvárnění klidu.

Kreativní hlasy ze světa islámu

Hra vznikla na objednávku Galerie CEPA v Buffalo ve státě New York pro festival Art of War. V roce 2010 proběhly v Divadle Alt Theatre v Buffalu tři její reprízy. Workshopy byly podpořeny Radou pro umění města Toronto, Radou pro umění státu Ontario a Kanadskou radou pro umění.

Scénické čtení hry bylo inscenováno také na Festivalu Asijské společnosti „Kreativní hlasy ze světa islámu“ v roce 2012. V České republice jde o první zkušenost s tímto zajímavým autorem.

Američan pákistánského původu

Rehan Ansari je americký spisovatel žijící v Brooklynu. Narodil se v pákistánském Karáčí a je absolventem prestižní americké univerzity Vassar College. Jako novinář působil v New Yorku, kde psal o 11. září, a v Bombaji během teroristických útoků v roce 2008. V dozvucích obou těchto událostí cestoval do Pákistánu.

Ansariho příspěvky byly publikovány v The Brooklyn Rail a The Globe & Mail a jako sloupkař psal pro bombajský deník Mid-day. Byl redaktorem Independent Press Association-New York, a zahraničním redaktorem Daily News & Analysis v Bombaji.

Jeho hru Damme This is the Oriental Scene for You! (adaptovaná z prozaického díla G. V. Desaniho) uvádělo po tři týdny divadlo Theatre Passe Muraille v Torontu. Autor v současnosti pracuje na svém románu.

Děj hry je autobiografický

Děj hry Nezatížení, který vychází z autorova vlastních zkušenost, je zasazen do doby kolem inaugurace prezidenta Obamy. Torontský novinář odjíždí do Karáčí, kde jej sžírá naše neschopnost skutečně pochopit, co to je žít ve válce.

Autor zachycuje hledisko našeho nepřítele a my sledujeme debatu o militantnosti, která má globální obecenstvo. Pozorujeme vnitřní boj protagonisty viděný očima partnerky, se kterou horečně komunikuje telefonem a přes Skype. V Karáčí bydlí u své obstarožní tety Attiye a strýce Saada. Ti v sobě po dlouhých šedesát let svého vztahu, který začal v době dělení Indie, nesou strašlivé tajemství.

 

Podívejte se na webové stránky: www.meetfactory.cz