Autorem fotografií o velikosti 50 x 60 centimetrů je totiž fotograf Karel Neubert (1926 – 2003), který v roce 1978 inicioval v rámci připomínky výročí úmrtí Karla IV. velkou výstavu významných míst spjatých s touto českou osobností a uměleckých děl vzniklých za panovníkova života.

A právě výstava v galerii Emilie Paličkové, jejímž zřizovatelem je Hlavní město Praha, připomene nejen osobnost fotografa, ale především římského císaře a českého krále Karla IV.. Návštěvníci uvidí 30 autorských fotografií katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, hradu Karlštejna, katedrál Notre Dame a Sainte-Chapelle v Paříži, papežského paláce v Avignonu, Dómu v Cáchách, busty z triforia svatého Víta, Vyšebrodského oltáře, ale také svatováclavskou korunu a další artefakty.

Syn smíchovského tiskaře

Fotograf Karel Neubert pocházel ze zajímavé rodiny, jeho otec byl spolumajitelem smíchovské tiskárny V. Neubert a synové, kterou založil v roce 1877 jeho dědeček.

V roce 1948 jednadvacetiletý Karel nastoupil ke studiu dějin umění a estetiky. V padesátých letech se však kvůli zpřísněným poměrům na vysokých školách vyžadovala maximální docházka, proto se musel rozhodnout mezi studiem a tiskařinou. Zvolil rodinnou tradici – tiskařinu. Jejich podnik byl však znárodněn a Neubert byl poslán pracovat do dolů.

Autor více než 70 publikací inicioval první „karlovskou“ výstavu

Později se Karel Neubert do tiskárny vrátil a po nocích fotografoval. Od roku 1957 se fotografií začal živit. Nejprve reklamní, později se zaměřil na fotografie do knih o umění a architektuře.

Dlouho pracoval pro předsednictvo vlády, fotografoval Pražský hrad, katedrálu sv. Víta, korunovační klenoty, obrovské množství plastik, počátky gruzínského křesťanství, Velkomoravské říše, pořizoval také snímky českých hradů a zámků…

Karel Neubert vydal celkem přes 70 publikací na nejrůznější témata. V roce 1978 byl mezi fotografy, kteří iniciovali velkou výstavu k výročí úmrtí Karla IV.. Ta nakonec pod československou vlajkou procestovala téměř celý svět. A právě fotografie z ní jsou teď k vidění v galerii Emilie Paličkové.

 

Podívejte se na webové stránky: www.textilniskola.cz.