„Na výstavě Petr Dobrý představí různé druhy dřev mnoha stromů. Každý druh dřeva má svou výraznou barvu, strukturu a kresbu a vznikají z nich úžasné záležitosti,“ říká Marie Moravcová, hlavní koordinátorka akcí pro veřejnost v Toulcově dvoře.

Vada dřeva neubírá na zajímavosti výrobku

Jak sám název výstavy napovídá, některé stromy jsou dle umělce harmonické a jiné naopak. Které to jsou? „Už když beru špalíček do ruky, vnímám, že některé dřevo je pěkně rostlé (harmonické), jiné má nějakou vadu - třeba suk - a ten na mě působí neharmonicky. Vada však neubírá na zajímavosti výrobku, který z takového dřeva může vzniknout,“ vysvětluje Petr Dobrý.

Sochy, drak i ptáci v životní velikosti

V Toulcově dvoře, který má podporu hlavního města Prahy, představí umělecký řezbář nejen drobnější výtvory, přiveze také dřevěné sochy, či vyřezané a namalované evropské druhy ptáků v životní velikosti.

„A určitě bude mít na výstavě také draka o rozpětí jednoho metru a dvaceti centimetrů,“ doplňuje Marie Moravcová.

Každý strom obklopují různé horniny

Výstava nebude jen o dřevěných výrobcích. Doplní ji i Dobrého sbírka kamenů z různých koutů světa. Podle něj je totiž kámen nedílnou součástí všech stromů.

„Každý strom je zakořeněn v půdě a podle podloží, na kterém roste, ho obklopují různé horniny. Nedá se říci, že například smrky objímá svými kořeny vždy třeba žulu. Někde v půdě je pískovec, jinde zase jiná hornina. Kořeny stromů mohou najít v půdě i více druhů kamínků,“ říká Petr Dobrý.

Kameny provokují k vybroušení

Pokud si návštěvu expozice naplánujete na tuto sobotu, může si vaše dítko v rámci workshopu s Petrem Dobrým nějaký ten jeho kamínek vyleštit.

„Kameny pana Dobrého jsou krásné a provokují k vybroušení. Proto vznikl nápad na sobotní dílničku. Dítě si vybere horninu a za jeho pomoci ji vybrousí na brusce s pomalými otáčkami,“ přibližuje Marie Moravcová a dodává, že během sobotní vernisáže budou mít návštěvníci ještě navíc možnost slyšet pana Dobrého hrát na kytaru.