Výstavou Jiřího Příhody pokračuje trojská pobočka Galerie hlavního města Prahy v sérii sochařských projektů, které odstartovala loňská expozice Václava Ciglera. Ta se nezapomenutelným a převratným způsobem zapsala do paměti návštěvníků neortodoxními zásahy do unikátního komplexu trojské vily a jejího bezprostředního okolí. V podobném duchu se nese i výstava Jiřího Příhody, českého sochaře narozeného v roce 1966, který už v minulosti mnohokrát osvědčil svou schopnost zacházet s nabídnutým prostorem inovativně a bez předsudků. Jeho moderní architekturou inspirovaná díla zajímavě korespondují s barokní architekturou zámku.

Od osmdesátých let k současnosti

Expozice nabízí téměř nepřerušovaný sled jeho prací od osmdesátých let k současnosti a je tak poctou letos padesátiletému autorovi. Jeho díla provokují - jeho nejznámější instalace, Událost I, kruh zavěšený mezi dvě místnosti a imitující pohyb šroubovice, je toho asi nejvýraznějším příkladem. Jeho další dílo je inspirováno dlouhodobým pobytem ve Francii a studiem přírody, zvláště velryb, ke střetu civilizace s přírodou poukazují i jeho chrliče z newyorské Chrysler Building, které se rozhodl realizovat v reálném měřítku ve dřevě potaženém olověným plechem.

Posledních téměř deset let se pak Jiří Příhoda zabývá stále monumentálnějšími představami, které hraničí v mnoha směrech s architekturou - a právě ty tvoří základ expozice na zámku v Troji. Jednu ze svých posledních realizací nazvanou Helix zde použil ve zcela nových souvislostech. Původně ji mínil jako pozorovací věž, v které je možné stoupat vzhůru díky husté vnitřní síti žeber, uzpůsobil ji nyní však novým podmínkám a učinil z ní trychtýř s vnitřní rotací, v němž je možné pozorovat jako v kaleidoskopu detaily nástěnných maleb trojského interiéru.

Zásahy do barokního areálu

Kromě přenesených a významově transformovaných děl připravuje Jiří Příhoda i pár zcela překvapivých zásahů do barokního organizmu areálu. Některé z nich by mohly v budoucnu oživit zahradu novými funkcemi. To se však ukáže až po skončení výstavy, kdy projdou provozní zátěží běžného života zámku. Součástí výstavy jsou také výtvarné workshopy a interaktivní prohlídky.

Podívejte se na webové stránky: http://www.ghmp.cz/jiri-prihoda-sochy/