Běhání je prospěšné nejen pro naši fyzičku, je to také to nejlepší antidepresivum. Při běhu se totiž už po několika minutách v těle uvolňují endorfiny, tedy hormony štěstí. Ty zapříčiňují nejen mírně euforické stavy, ale celkově také uvolňují organismus, tlumí bolest a také předchází depresím. V některých zemích je při léčbě psychických potíží kondiční běh dokonce ordinován jako terapie.

Jenže správně běhat tak, abychom si spíše neublížili, je docela věda. Vhodné je začít pod dozorem zkušeného trenéra, zvlášť pokud jsme se nikdy moc nehýbali.

Běhejte s profíky

Projekt Jdu běhat vznikl v roce 2013. Jeho tvůrcům v Praze chybělo místo, kde by hlavně ženy mohly s tímto sportem pohodově začínat. A tak vznikl program Jdu běhat – lekce s profesionálními trenéry. Začátky byly ještě relativně skromné – startovalo se kurzem „Nauč se uběhnout 5 km” v pražské Stromovce. Po několika sezónách si mohou běžkyně vybrat už z několika desítek vypsaných kurzů ročně nejen v Praze, ale také v Brně a Ostravě.

Lekce zdarma

A protože hlavně zájemkyň o běh, které nikdy neběhaly, je stále hodně, rozhodli se organizátoři pro ty nerozhodné vypsat zkušební lekce zdarma. Otestují si zde, jak vypadá trénink Jdu běhat pro začínající běžkyně a naučí se naprosté základy běhu.