Futsal asi znáte - je to taková halová obdoba fotbalu. Ale víte, že vznikl v Brazílii jako sport fotbalových veteránů? Po své fotbalové kariéře se totiž přemístili z trávníků na menší plochy, a to především do hal.

Název futsal vznikl ze španělských nebo portugalských slov FUTbol nebo FUTebol a ze španělského nebo francouzského výrazu pro sál - SALon nebo SALa. V češtině se tato hra často nesprávně nazývá sálová kopaná, či halový fotbal, což jsou ale úplně jiné sporty.

Futsal je čím dál víc populární

Pokud byste chtěli začít sami hrát, máte spoustu možností. V Česku je hodně futsalových klubů. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, je to finančně nenáročný sport. Postačí sportovní oblečení a sálová obuv.

Futsalem se ale nedá úplně živit, profesionální futsalisté si u nás oproti fotbalistům vydělají almužnu.

Jednoduchá pravidla

Pravidla jsou podobná fotbalu. Plocha má tvar obdélníku a hřiště musí být delší než širší. Hrají dvě družstva, v každém jsou 4 hráči a jeden brankář. Počet střídání je neomezený. Zápas trvá 2 x 20 minut a když není míč ve hře, čas se zastaví a nekope se.

Turnaj v Praze

Na PragaCupu uvidíte celkem 250 hráčů ze čtyřiadvaceti týmů. Osm týmů přicestuje ze Slovenska a jeden z Polska. Zápas pak doplní 15 týmů z celé ČR,“ řekl nám za organizační tým Lukáš Řezníček s tím, že se PragaCup odehraje ve čtyřech halách sportovního areálu Hamr Braník. „Diváci se rovněž můžou těšit na pět předchozích vítězů PragaCupu,“ doplnil Lukáš Řezníček.

Turnaj také počítá s hodnotnými cenami pro první čtyři týmy a nejlepšího hráče, střelce a brankáře.