Akce nazvaná Vajíčkobraní má původ v legendě, podle níž Velvarští stejně jako jiná města a obce v okolí Prahy měli na stavbu Karlova mostu formou speciální vybírané daně dodat vajíčka, která se přidávala do malty. Velvarští to tehdy pochopili po svém a přivezli do Prahy vejce vařená natvrdo, aby se nerozbila. Tím se stali terčem všeobecného posměchu, nejen pražských měšťanů, ale i celé země.

A tak se legenda stala nejen zdrojem posměchu, ale zároveň i hrdosti obyvatelů Velvar, kteří se sdružili ve spolku Natvrdlí a založili novou tradici. Jejich „Největší světové tvrdovaječnické slavnosti“ se letos konají v sobotu 23. března ve Velvarech a v neděli 24. března na Karlově mostě.

V sobotu se ve Velvarech shromáždí vařená vejce a v 16:30 hodin vyrazí vejconoši s nůšemi vajec pěšky do Prahy. Cestou se přidají další poutníci z okolních obcí a v neděli v poledne se s dalšími, kteří z Velvar přijedou speciálním parním vaječným expresem (samozřejmě i s vajíčky), setkají u Malostranské mostecké věže. Tady začne ve 13:00 hodin slavnostní průvod přes most. Poutníky a koňský povoz s vejci doprovodí zbrojnoši a dobová kapela. Na Křížovnickém náměstí pak budou vejce předána Pražanům.