Cestovní ruch

Cestovní boom, který u nás začal v devadesátých letech nenechal ani naše hlavní město stranou, a přes počáteční nedostatky či omyly, které někdy poškozovaly jeho pověst u zahraničních návštěvníků, dnes po sedmnácti letech, patří Praha k nejoblíbenějším evropským  cílům městské turistiky.

V roce 2005 dosáhla  Praha 11 204 950 přenocování. Ve srovnání s rokem 2004 se jedná o nárůst o 6% a je nutno konstatovat, že ne každá evropská metropole se může podobnými čísly pochlubit.

Tato čísla ovšem nerozlišují zahraniční a tuzemské návštěvníky, i když z dlouhodobých trendů vyplývá, že tuzemští návštěvníci města volí především ubytování v soukromí, u přátel či příbuzných a tento typ ubytování nelze statisticky podchytit. Proč se zmiňujeme o  tuzemských návštěvnících? Do cestovního ruchu v Praze bezpochyby patří, nicméně  jejich potřeby i sféry zájmu se podstatně liší a jsou rozhodně bližší zájmům obyvatel města.

Příliv zahraničních návštěvníků do Prahy  podpořily především dva faktory – neustále se rozšiřující síť leteckého spojení v evropském měřítku, zejména nízkorozpočtových leteckých společností, ve světovém, pak rozšiřování leteckých aliancí a rozšíření  internetu, který je dnes pro individuální městskou turistiku nepostradatelným  prostředkem. K tomu je nutno připočíst vlastní propagaci města, kontinuální intenzivnější  řešení problémů s taxi službou či osobní bezpečností.

Zahraničními návštěvníky Prahy je velmi kladně hodnocena architektura, atmosféra, kultura, MHD, péče o památky i cenová hladina služeb.

Obchodní, incentivní a kongresová turistika /MICE/

Praha se  stala i významným centrem obchodní turistiky a tento trend  se výrazně prohloubil po vstupu České republiky do EU, kdy se země stala pro partnery důvěryhodnější destinací, a bude zřejmě ještě pokračovat. V Praze jsou pro tento druh turistiky dobré infrastrukturní podmínky a zejména možnosti kvalitního ubytování a stravování. Navíc je Praha vnímána jako bezpečná destinace, co se týče možnosti teroristických útoků či přírodních katastrof, což je pro návštěvníky z oblasti obchodní a kongresové turistiky často nejpodstatnějším faktorem při volbě destinace.

Témata a akce

Kromě pravidelných každoročních kulturních a sportovních akcí mezinárodního významu, jako jsou festivaly Pražské jaro, Pražský podzim, Tanec Praha, Mezinárodní televizní festival, Pražský marathon, město podporuje a v zahraničí propaguje témata, která mají charakterizovat turistickou nabídku. Pro rok 2006 to byl festival  Mozart 2006, v roce 2007 bude tématem Karlův most, jehož základní kámen byl položen v roce 1357.

Ubytování v Praze

Praha má  v současné době na 80.000 lůžek ve všech ubytovacích kategoriích. Z toho 26 pětihvězdičkových, 123 čtyřhvězdičkových a  204 tříhvězdičkových hotelů. Tato čísla se neustále mění tak, jak přibývají další hotely  či jak se mění jejich kategorie, většinou směrem výše.

14. června 2006
14. června 2006