Janovy pašije Alessandra Scarlattiho na koncertě Collegia 1704

V pořadí již druhý únorový koncert Collegia 1704 proběhne 17. a 18. února v Pražské křižovatce, na jehož návštěvníky čeká jedno z nejpozoruhodnějších děl svého druhu – pašijové oratorium La Passione secondo Giovanni Alessandra Scarlattiho. „Janovy pašije“ jsou publiku známy především ve zpracování J. S. Bacha, avšak tradice provozování pašijí je hluboce zakotvena i v katolické Itálii, jejímž představitelem je právě Alessandro Scarlatti.

„Za pozornost ovšem stojí i druhý autor zastoupený v programu, Tommaso Traetta z pozdější generace neapolských skladatelů. Ve Stabat mater, které na koncertě zazní, evokuje svým emocionálním a nesmírně melodickým stylem styl G. P. Pergolesiho, aniž by však byl jeho pouhým napodobitelem. Traetta obdobně jako Scarlatti ve svojí hudební řeči předjímá svět hudebního klasicismu,“ dodává k programu druhého únorového koncertu Václav Luks.

Jako hlavní sólisté večera vystoupí altistka Julia Böhme (za původně avizovaného kontratenoristu Damiena Guillona) a barytonista Hugo Oliveira v roli Evangelisty.


Kostel sv. Anny – Pražská křižovatka
17. a 18. 2. 2016 od 19.30 h

Isabel Jantschek | soprán
Aneta Petrasová | alt
Julia Böhme | alt
Václav Čížek | tenor
Hugo Oliveira | baryton
Jaromír Nosek | bas
Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704
Václav Luks – dirigent

Ouvertura ke koncertu s Václavem Luksem, "Neapolské pašije", 18.30 h

Alessandro Scarlatti: La Passione secondo Giovanni
Tommaso Traetta: Stabat Mater


U příležitosti tohoto koncertu bude publiku poprvé představena dlouho očekávaná nahrávka Missa Divi Xaverii ZWV 12 Jana Dismase Zelenky ve světové premiéře. Na CD tento titul tematicky doplňují Litanie de Sancto Xaverio ZWV 156. Více infromací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

 

 

12. února 2016
12. února 2016