Kampa museum

Pozvánka na cyklus přednášek


František Dvořák: Jak se dívat na moderní umění?

úterý 28.4.2009 od 19.00

"Svůj přístup k lidem začínajícím se orientovat ve výtvarném umění zakládám na osobních poznatcích, že hnací silou jejich zájmu musí být především osobní zážitek při setkání s uměleckým objektem. Podle mého mínění platí totiž pro každou takovou oblast duchovní a citové aktivity zásada, že cílem má tu být něco víc, než pouhá znalost významu historických událostí, životopisných dat a charakteristik slohových znaků, ale spíš hlubší ztotožnění s procesem vzniku uměleckého díla. Vycházím přitom z často citovaných zásad profesora V.V. Štecha, že výsledkem práce uměleckého historika nemá být jenom úsilí o získání vědomostí, ale schopnost naučit se chápat umělecké hodnoty, i když je nutno „dopracovat se k nim cestou poznávací", jak říkával.

Při svém výkladu, jak se dívat na moderní umění, orientuji se zpravidla podle díla Wilhelma Worringera "Abstraktion und Einfuehlung", rozváděného v přednáškách Václava Nebeského, které jsem absolvoval za svých univerzitních studiích, z nichž hlavní kapitoly byly nedávno vydány knižně. ("Smysl modernosti", vyd. Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, 2001).

František Dvořák je významný český historik umění. V roce 1993 získal titul univerzitního profesora na FF UK. Je autorem 35 uměleckých monografií, z nichž některé vyšly v několika světových jazycích. Je rovněž autorem televizního cyklu vyprávění o historii Karlova mostu.

Vstupné: 120Kč, 60Kč pro studenty, seniory a členy společnosti Přátel Musea Kampa

Rezervace: karina.kottova@museumkampa.cz nebo 257 286 147

Václav Cigler: prostory / projekty / procesy

úterý 12.5.2009 od 19.00

Pracovní název přednášky - prostory / projekty / procesy vystihuje to podstatné v tvorbě Václava Ciglera - vstup do procesu ve smyslu poznání, tvoření, hledání pravdy, fikce či utopie: „všechno je poezie, předmět i podnět, pracovní proces ohledávání jejich unikajících určitostí“.

Doc. akad. sochař Václav Cigler, 1929, je mezinárodně uznávaný autor v oboru sklo. Jeho tvorba (1957 –2009) je zaměřena převážně na plastické objekty z broušeného optického skla, návrhy a realizace osvětlovadel a šperků, prostorové projekty a kompozice pro architekturu. Od šedesátých let se velmi intenzivně zajímá o vztah krajiny a člověka v ní. Za tím účelem, prostřednictvím volné kresby a fotografických koláží landartových projektů, navrhuje své představy v podobě jakýchsi komorních architektonických „schránek“, tras, spojnic nebo pracuje s tvary-symboly, jako jsou kruh, vejce, Jákobův žebřík, studánka, lavička, linie, otisk prstu. Zmíněné projekty mají svůj vlastní obsah, konkrétní i symbolický.

Umělecká díla Václava Ciglera jsou zastoupena v řadě soukromých i veřejných sbírek v České republice a v zahraničí - Praha, Brno, Olomouc, Louny, Litoměřice, Bratislava, Rotterdam, Corning, Berlín, Düsseldorf, Karlsruhe, Coburg, Curych, Amsterdam, Frankfurt a. M., Leyden, Paříž, Montreal, Sapporo aj.

Vstupné: 120Kč, 60Kč pro studenty, seniory a členy společnosti Přátel Musea Kampa

Rezervace: karina.kottova@museumkampa.cz nebo 257 286 147

Cyklus přednášek Markéty Ježové: Kdo se bojí současného umění?

Umění - k čemu je to dobré?

středa 20.5.2009 od 19.00

Máte rádi současné umění, ale těžko hledáte cestu k některým jeho vyhraněným projevům? Co našemu životu může přinést vnímání Duchampovy Fontány? A znechucení z děl Vídeňského akcionalismu? Několik názorů významných filosofů a teoretiků 20. století na podstatu umění.

Krása v umění 20. století

středa 27.5.2009 od 19.00

Nezmizela krása z umění 20. století? A má ve 21. století ještě smysl? Jaká je její úloha v dílech moderního výtvarného umění? Proměny krásy v dílech umělců 20. století.

Body art a jeho předchůdci

středa 3.6.2009 od 19.00

Může člověk vytvořit umělecké dílo sám ze sebe? A kdo a kde ho bude vnímat? Co divákovi takový zážitek přinese? A opravdu je body art fenoménem 20. století nebo nacházíme starší předchůdce? Přednáška se bude věnovat konceptuálnímu umění se zaměřením na smysl body artu v umění 20. století.

České středohoří versus Matterhorn

středa 10.6.2009 od 19.00

Jak člověk v historii přistupoval ke krajině? Co zažíváme při pohledu na zvlněnou krajinu Českého středohoří? A co při pohledu na Alpy? Přednáška se po úvodu do přírodního estetična zaměří na motivy vznešena v krajinomalbě 19. a 20. století.

Vstupné na celý cyklus (4 přednášky) 400 Kč (200 Kč studenti, senioři a Přátelé Musea Kampa) Jednotlivé přednášky 120 Kč (60 Kč snížené vstupné). Rezervace: karina.kottova@museumkampa.cz nebo 257 286 147

28. dubna 2009
28. dubna 2009