Pražští symfonikové zahrají ve Valdštejnské zahradě Smetanu, Dvořáka, Janáčka i filmovou hudbu

19. srpna 2024
19. srpna 2024

Tradiční předehrou k sezónám Pražských symfoniků je volně přístupný open air koncert ve Valdštejnské zahradě. Ten letošní se koná ve středu 28. srpna od 17 hodin. Před vstupem do jubilejní 90. sezóny je program opravdu slavnostní; při příležitosti Roku české hudby zazní díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka, posluchači se však mohou těšit i na árie z oper zahraničních skladatelů a také hudbu z filmů Angelika, Forrest Gump, Anděl Páně 2 a Arabela. Diriguje Jan Kučera.

  • 2 minuty čtení

„Je mi ctí a potěšením, že mohu převzít záštitu nad prvním koncertem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK v jeho jubilejní 90. sezóně. Letošní desátý návrat FOK do Valdštejnské zahrady navíc proběhne v rámci oslav Roku české hudby 2024. Nepochybuji o posluchačském úspěchu nejen tohoto, ale i dalších koncertů Pražských symfoniků v jejich 90. sezóně – do další dekády pak přeji všem hudebníkům i jejich vnímavému publiku nezapomenutelné hudební zážitky,“ uvedl Jiří Drahoš, 1. místopředseda Senátu.

Česká hudba bude posluchače vybízet k tanci. Ať už Bedřich Smetana tanci z Prodané nevěsty, Leoš Janáček Lašskými tanci či Antonín Dvořák Karnevalem, neboť i k maškarádě tanec patří. V operní části programu zazpívají dvě mladé české umělkyně, a to sopranistka Doubravka Novotná a mezzosopranistka Jarmila Vantuchová. Filmovou hudbu zastoupí také česká tvorba – Anděl Páně 2 či Arabela, i světové hity v podobě hudby z filmu Forrest Gump a Angelika.

Pražští symfonikové koncertovali ve Valdštejnské zahradě již ve třicátých letech pod vedením svého zakladatele Rudolfa Pekárka a v pozdějších letech především pod vedením věhlasného dirigenta Václava Smetáčka. Tradice koncertů pod širým nebem byla přerušena, ale před deseti lety se ji podařilo obnovit. Nyní tyto koncerty dramaturgicky vycházejí ze zkratky FOK v názvu orchestru (film – opera – koncert) a náleží do rukou dirigenta Jana Kučery, který je kovaný nejen v klasické hudbě, ale i ve filmové hudbě a opeře. Koncert v překrásném prostředí každoročně navštíví tisíce příznivců orchestrální hudby všech generací.

Koncert se koná ve spolupráci se Senátem Parlamentu České republiky.

 

FOK VE VALDŠTEJNSKÉ ZAHRADĚ

28. srpna 2024 od 17:00

 

Bedřich Smetana Tance z Prodané nevěsty 

Antonín Dvořák Karneval 

Leoš Janáček Lašské tance

Léo Delibes Lakmé – Květinový duet

Giacomo Puccini Gianni Schicchi – O mio babbino caro

Charles Gounod Roméo et Juliette – Je veux vivre

Georges Bizet Carmen – Habanera, Seguidilla

Filmová hudba Angelika, Forrest Gump, Anděl Páně 2, Arabela 

Doubravka Novotná | soprán

Jarmila Vantuchová | mezzosoprán

Pražští symfonikové 

Jan Kučera | dirigent