TISKOVÁ ZPRÁVA: Ilja Šmíd bude novým šéfem FOK

Nový ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK

Ředitelem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK bude od 1.dubna PhDr. Ilja Šmíd. Orchestr je příspěvkovou organizací města, ředitele proto na základě výběrového řízení a doporučení odborné komise dnes jmenovala Rada hl. m. Prahy. 

„Ředitel  Petr Polívka své působení v čele orchestru ukončil na vlastní žádost, vypsali jsme výběrové řízení a do něho se přihlásilo sedm uchazečů.  Odborná komise nakonec vybírala z pěti zájemců, protože dva uchazeči neměli požadované vysokoškolské vzdělání. Z osmi členů přítomných na jednání komise sedmi hlasy doporučila radě Ilju Šmída jako jednoznačně nejlepšího uchazeče“, řekl radní Bohumil Černý, který novému řediteli popřál úspěch v jeho nové funkci.

fok

 

Jak dále řekl, Šmíd v předloženém projektu jasně formuloval svou koncepci o nové podobě příspěvkové organizace Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Jejím základem je obnovení plné umělecké a institucionální prestiže orchestru v Praze a v zahraničí a vytvoření optimálního modelu ekonomického chodu instituce a jeho realizace.

Ilja Šmíd studoval v letech 1971 - 1975 Pedagogickou fakultu v Plzni a pokračoval ve studiu v letech 1977 – 1983 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor hudební věda. Rigorózní zkoušku složil v roce 1986. Nejdříve působil ve Vojenském uměleckém souboru v Táboře jako sbormistr, poté do roku 1990 jako vedoucí uměleckého oddělení v Armádním uměleckém souboru VN Praha, v letech 1990 – 1992 učil na ZŠ Grafická v Praze. Pokračoval jako šéfredaktor v nakladatelství Lunarion, v letech 1993 – 2000 jako spolumajitel a ředitel nakladatelství Clarton,. které vydalo na 50 CD nahrávek klasické a koncertní dechové hudby.

 

Od roku 1996 dosud je ředitelem Pražské komorní filharmonie, od roku 2002 byl předsedou Asociace ředitelů symfonických orchestrů ČR.

 

 

V Praze 28.3.2006

 


Oblast kultury, cestovního ruchu a kongresové turistiky, církví a náboženských společností, oblast pohřebnictví spadá do působnosti radního hl. m. Prahy Mgr. Bohumila Černého

6. dubna 2006
6. dubna 2006