TISKOVÁ ZPRÁVA: KINOAUTOMAT zve opět k volbám

Pozvánka do Kina Světozor

Kino Světozor

 

Historicky první interaktivní film Kinoautomat Radúze Činčery se po svém turné vrací opět do domovského kina Světozor, kde byl téměř před 40 lety poprvé k vidění v naší zemi. Od 9. června 2009 nabídne Kinoautomat divákům možnost volby během 10 představení. Na postu moderátora se vystřídají Josef Polášek, Tomáš Matonoha a jako jediný původní moderátor - Eduard Hrubeš. Anglicky mluvící diváci budou mít navíc možnost ve vybraných představení zažít Kinoautomat v jeho anglickém znění s moderátorkou Alenou Činčerovou!

 

Termíny představení

Kino Světozor uvede Kinoautomat v českém znění vždy od 19.00 v těchto termínech: 9.6. - 12.6, 17.6., 19.6. a 23.-24.6.. V anglickém znění Kinoautomat diváci uslyší 20.6. a 25. 6..

 

Zpět z turné

Před dvěma lety proběhla v kině Světozor obnovená premiéra Kinoautomatu po 40 letech, která znovuzrodila fenomén Radúze Činčery. Kinoautomat se následně vydal na šňůru představení po České republice a za dva roky stihl navštívit Letní filmovou školu v Uherském hradišti, Boskovice, Hradec Králové, Jihlavu, Brno a Děčín. Vyjel ale i do zahraničí: na slovenskou část Febiofestu do Bratislavy, do Košic, do švýcarské Basileje, kde se představil ve své anglicko-německé mutaci, byl k vidění na festivalu v chorvatském Motovunu, v anglickém New Castlu, na festivalu Offscreen v Bruselu, ale i za Atlantikem ve Washingtonu. Za uplynulých 24 měsíců vidělo Kinoautomat živě více než 15 000 diváků.

Na podzim Kinoautomat chystá velké turné po Itálii v nově vytvořené italské verzi, v příštím roce se pak opět podívá do USA, do New Yorku a Los Angeles.

 

Baví se čtyřicátník i teenager

"Kinoautomat, přestože 40 let starý nápad, během kterého diváci pomocí hlasovátek mohou rozhodovat o vývoji děje, je stále živý a dokáže strhnout i mladé diváky, kteří žijí mnohem novějšími technologiemi, než o kterých snili tvůrci Kinoautomatu," komentuje uvedení Kinoautomatu Petr Jirásek, ředitel kina Světozor.

 

Předprodej vstupenek

Vstupenky na všechna představení v češtině je možné zakoupit od 15. května za cenu 150 Kč, ve slevě pro studenty a důchodce za 100 Kč. Vstupenky na anglická představení budou v prodeji za jednotnou 250 Kč.

 

Termíny s přesným rozpisem moderátorů   

  • 9.6.    út    Tomáš Matonoha   
  • 10.6.   st    Eduard Hrubeš   
  • 11.6.   čt    Josef Polášek
  • 12.6.   pá    Josef Polášek
  • 17.6.   st    Tomáš Matonoha   

 

  • 19.6.   pá    Eduard Hrubeš   
  • 20.6.   so    Alena Činčerová    anglická verze
  • 23.6.   út    Eduard Hrubeš   
  • 24.6.   st    Josef Polášek
  • 25.6.   čt    Alena Činčerová    anglická verze

 

Historie

Kinoautomat: Člověk a jeho dům je první interaktivní film na světě, ve kterém diváci mohou zasahovat do průběhu děje. Film se vždy v určitém napínavém momentě zastaví, na jeviště před plátno vyjde moderátor a vyzve diváky, aby pomocí dvou tlačítek ve většinovém hlasování rozhodli, jak bude příběh dále pokračovat.

 

Kinoautomat byl poprvé veřejnosti představen na Světové výstavě EXPO ’67 v kanadském Montrealu a okamžitě vzbudil nadšení jak laické tak odborné veřejnosti. Pražská premiéra Kinoautomatu se konala o čtyři roky později v kině Světozor a slavila velký úspěch. V roce 1972 byl Kinoautomat jako „ideologicky nepřípustný“ rozhodnutím shora zakázán a zařadil se tak na několik desítek let do pomyslného trezoru mezi řadu jiných vynikajících filmů takzvané nové vlny.

 

Multimediální projekt Kinoautomat filmového režiséra a technologického vizionáře Radúze Činčery se v plné funkčnosti po čtyřiceti letech vrátil do kina Světozor. Jeho rekonstrukce je výsledkem úsilí vynálezcovy dcery, režisérky  Aleny Činčerové a domovského kina Světozor.

 

Radúz Činčera, PhDr. (1923 – 1999)

Filmový režisér, producent a scénárista začal svoji uměleckou kariéru jako scénograf, působil jako lektor anglických her ve Vinohradském divadle a v roce 1952 vstoupil na pole filmové tvorby. Vytvořil stovky filmů různých žánrů. Jeho filmy získaly mnoho cen na našich i zahraničních festivalech (například film Romeo a Julie ‘63 byl oceněn na 8 festivalech).

Po roce 1967 se Radúz Činčera specializoval na specifické multimediální prezentace pro světové výstavy, tematické parky a podobné příležitosti a zároveň pracoval na standardních filmech. Multimediální programy Radúze Činčery jsou charakteristické mnohotvárnými inovacemi, jeho cílem vždy bylo přinést něco nového, co ještě nebylo užito jinde.

To se také vztahuje na jeho první výstavní program - Kinoautomat, představený v československém pavilónu během montrealského EXPO‘67. Diváci hraného filmu tu měli příležitost volit si pokračování programu podle své vůle.

 

Kinoautomat na DVD

Od dubna 2008 je možno Kinoautomat zakoupit na médiu DVD, které jako první médium je schopno vysílat Kinoautomat i s jeho interaktivními volbami. „Převést tento projekt na DVD s jeho komplikovanými odbočkami nebylo vůbec jednoduché. Táta svým vynálezem vlastně předběhl dobu. Do vynálezu DVD totiž nebylo technicky možné Kinoautomat zaznamenat na žádné médium. Divák doma, stejně jako v kině, nyní zasahuje do průběhu děje filmu a DVD tedy obsahuje všechny varianty příběhu,“ řekla dcera tvůrce Kinoautomatu Alena Činčerová. DVD obsahuje jako bonusový materiál biografie hlavních tvůrců, fotografie a také dnes již unikátní vyprávění samotného Radúze Činčery v dokumentárním portrétu GEN, který před 16 lety Alena Činčerová o svém otci natočila.

 

Více na www.kinoautomat.cz

 

================================

 

Obnovení projektu Kinoautomat vznikl za podpory Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a pod záštitou primátora hl. m. Prahy Pavla Béma.

 

Hlavní partner:

 

Mediální partneři:

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

12. KVĚTNA 2009

 

 

27. května 2009
27. května 2009