TISKOVÁ ZPRÁVA: Schválen plán výstav pro Staroměstskou radnici

Zpráva z 22. jednání Rady hl. m. Prahy 3. 6. 2008

Křížová chodba a Rytířský sál Staroměstské radnice jsou velmi žádanými prostory, kde chtějí umělci vystavovat svá díla. Pražští radní loni na podzim schválili zásady pro bezplatné užívání těchto prostor. Dnešním rozhodnutím Rady byl schválen dramaturgický plán výstav pro rok 2008.

 

Staromestska radnice

 „Objekt Staroměstské radnice je součástí Národní kulturní památky a zaslouží si kvalitní výstavní činnost ve smyslu návratu k tradičním hodnotám a prestiži tohoto expozičního prostoru. Vybraní vystavující si budou hradit ve vlastní režii instalaci výstavy, kustody, zabezpečení službu a pojištění výstavy. Vystavující uhradí Praze zálohu na služby spojené s bezplatným užitím těchto prostor, to znamená náklady na osvětlení, vodu, topení a technickou součinnost při instalaci. Bezplatné využití těchto prostor je ze strany města formou podpory v hodnotě řádově desítek tisíc korun, proto se vybraní vystavující již nebudou moci na takovouto akci ucházet o grant ani o partnerství hlavního města Prahy v oblasti kultury a umění,“ uvedl radní hlavního města Prahy pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Milan Richter. „Vedle poskytování grantů a partnerských příspěvků jsou výstavní prostory v objektu Staroměstské radnice jednou z dalších forem podpory výtvarného umění ze strany hlavního města,“ dodal radní Richter.

 

 

 

Původně bylo stanoveno, že termíny podávání žádostí o užití výstavních prostor jsou do 14. 12. 2007 na rok 2008 a každoročně v termínu do 31. 8. na následující rok. Vzhledem k rozšíření možností výběru z co největšího počtu žadatelů se podmínky pro podávání žádostí upravují tak, že je bude možné podávat celoročně, nejpozději však 6 měsíců před plánovaným začátkem výstavy. Podací místo se nemění, žádost se nadále předkládá na adresu odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu MHMP: OKP MHMP Jungmannova 35/29, P.O.Box 800, 111 21 Praha 1. Procedura obsazování termínů výstav, spolu se skutečností, že jeden ze subjektů těsně před výstavou od ní bezdůvodně ustoupil, je důvodem aktuálního opoždění schvalovacího procesu. Praktické poznatky z přípravy dramaturgického plánu výstav ve Staroměstské radnici, reflektující současný stav, povedou v budoucnosti k přehodnocení a zjednodušení zásad pro bezplatné užívání výstavních prostor ve Staroměstské radnici. Na  tomto doporučení se usnesl Výbor pro kulturu a volný čas Zastupitelstva HMP.

 

 

V Praze 3. 6. 2008

 

___________________________________________________________________________________
Ing. Milan Richter - radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, památkové péče a volného času
Do funkce zvolen 30.11.2006. Působnost v oblasti podpory kulturních projektů, spolupráce s institucemi kulturními, cestovního ruchu, ochrany památek, volného času.

3. června 2008
3. června 2008