TISKOVÁ ZPRÁVA: Vítězem Ortenovy ceny je básník Marek Šindelka

19. ročník Ceny Jiřího Ortena

Šance pro mladé autory - 19. ročník Ceny Jiřího Ortena

Dne 14. listopadu 2006 v 16.00 hod. bude při slavnostní ceremonii v Brožíkově sále Staroměstské radnice předána 19. Cena Jiřího Ortena básníkovi Marku Šindelkovi za knihu "Strychnin a jiné básně". Sbírku básní vydalo před rokem nakladatelství Paseka. Vítěznému autorovi věnuje Hlavní město Praha částku 50.000 korun.

Oceněná kniha je: "Soubor šestnácti spíše delších básní, provázaných pro dvacetiletého autora riskantními tématy dětství, stáří, nemoci a smrti, oslovuje literárně rafinovanou prací s několika nutkavými motivy (řeka a moře, ryby, les, zvíře...), jemným pozorováním a osobitými pojmenováními. Šťastně nalezený, zadíravě monotónní rytmus všech básní přispívá k jednolitosti a plnosti Šindelkovy knihy, v níž jsou úzkosti a údiv mládí vyjadřovány bez soukromých gest a rozumování - otvírají se před čtenářem jako přeludný prostor plný dějů a věcí, křehce dýchají.", představila knihu porota.

Dne 2. října 2006 se sešla a rozhodla o vítězi pětičlenná porota Ceny Jiřího Ortena ve složení předseda Pavel Janáček (literární teoretik) a členové Ivan Binar (spisovatel, bývalý předseda Obce spisovatelů), Stanislav Škoda (literární kritik a překladatel), Petr Borkovec (básník, bývalý laureát Ortenovy ceny) a Jiří Hájíček (prozaik, oceněný na Magnesia Litera).

Ceny Jiřího Ortena se udílí autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, přičemž autorovi nesmí být v době dokončení díla více než 30 let a dílo nesmí být v době nominace starší pěti let. Podmínkou je knižní vydání díla, nebo alespoň otištění jeho podstatné části v časopise během posledních 12 měsíců před uzávěrkou soutěže. Autory a jejich díla mohou do soutěže nominovat nakladatelé, veřejné knihovny, redakce časopisů, novin, rozhlasu i televize, instituce zabývající se podporou literatury a jejím šířením.

Cenu založilo v roce 1986 Kolegium pro podporu nezávislé vědy, umění a vzdělání s cílem oceňovat autory publikující v samizdatu, dnes ji organizuje Mladá fronta. Tradičním partnerem je Hlavní město Praha, které přispívá finanční částkou pro vítěze. Mezi laureáty patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Marie Šťastná a v loňském ročníku Kateřina Kováčová.


Šindelka

 

Marek Šindelka
Strychnin a jiné básně
básnická sbírka / 69 Kč / 44 stran

vydalo nakladatelství Paseka v Praze a Litomyšli roku 2005

 


 

Marek Šindelka (1984) se narodil v Poličce nedaleko Svojanova, kde do svých dvou let žil s oběma rodiči. V zimě po druhých narozeninách, krátce po narození bratra Vojtěcha, zemřel otec, což mimo jiné zapříčinilo (poté už nikdy nekončící) změnu bydliště. S rodinou postupně žil na několika místech ve Frýdku-Místku, na hradě Křivoklátě (se stěhováním z hradu do domku ve vsi a zpět na hrad) a na Skřivani. Sám pak podle místa studia přebýval v Rakovníku, Příbrami a na různých místech v Praze. Ke střídání škol docházelo zpravidla po určitých nedorozuměních mezi vedením školy a Markem Šindelkou (asi tak do septimy byl jeho život poměrně nezodpovědný). V roce 2004 úspěšně odmaturoval na pražském Gymnáziu v Josefské, nyní studuje na Fakultě humanitních studií UK v Praze.

 


 

Portál Mladé fronty, v Praze dne 25. 10. 2006

15. listopadu 2006
15. listopadu 2006