Úvodní slovo člena Rady hl. m. Prahy Bohumila Černého

Vážení spoluobčané a návštěvníci Prahy,

jako radnímu hlavního města pro kulturu a cestovní ruch mi dovolte, abych Vás uvítal na nových internetových stránkách, věnovaných těm pražským tématům, která dělají Prahu krásnou a přitažlivou. A to nejen pro její obyvatele a občany České republiky, ale také pro cizince a turisty z celého světa.

V srdci Prahy se nachází největší městská památková rezervace na světě, zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Praha podporuje kulturu významnou částí svého rozpočtu, procentuálně srovnatelnou se všemi velkými městy Evropy. K tomu patří i podpora některých služeb spojených s turistickým ruchem. Ekonomický přínos cestovního ruchu tvoří pro město významnou položku a k jeho rozvoji směřuje prezentace města v zahraničí, jak úspěšnou účastí na důležitých světových veletrzích cestovního ruchu tak propagací Prahy jako významného kulturního střediska.

Mimo péče o dříve vytvořené kulturní hodnoty hlavní město Praha vynakládá nemalé úsilí pro naši současnost, živou kulturu. Stránky proto nabízejí pro všechny zájemce možnost získat úplné informace o dotační kulturní politice hlavního města Prahy, o udělování dalších forem podpory hlavního města Prahy ze strany volených zástupců, například ve formě záštity primátora či města. V zájmu zajištění průhlednosti při schvalování finančních prostředků na kulturu se na stránkách budou pravidelně objevovat komplexní informace o výsledcích grantových řízení a jejich průběhu spolu s fotografickými i audiovizuálními záznamy. Celá veřejnost tak získá přehled o projektech z oblasti divadelního, tanečního, hudebního a výtvarného umění a dalších uměleckých forem, které hlavní město Praha podpořilo. bohumil černý

Najdete zde také přehled aktuálního dění v oblasti kultury a umění, kalendář událostí a připravovaných akcí, informace o činnosti odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Magistrátu hlavního města Prahy. Stránky rovněž podávají přehled veškerých kontaktů na jednotlivé pracovníky odboru, na pražská kulturní zařízení spolu s odkazy na související webové stránky. Samozřejmostí je možnost stažení a vytištění veškerých formulářů, žádostí a dokumentů.

Předkládané informace by měly naznačit, kam směřuje kulturní politika Prahy na prahu jednadvacátého století. Zůstává mým přáním, aby tyto stránky nastolovaly důvěru mezi představiteli města a jeho obyvateli, zlepšily vzájemnou komunikaci a v neposlední řadě umožňovaly přinášet cenné podněty od všech, kteří se o pražské kulturní dění zajímají a také se na něm podílejí.

 

Závěrem všem občanům a návštěvníkům přeji hodnotné  kulturní zážitky a příjemný pobyt v  Praze.


 

Bohumil Černý
radní hlavního města Prahy

 

 

 

 

 

29. května 2006
29. května 2006