ZDENĚK SKLENÁŘ / Deset tisíc věcí - deset tisíc let

pozvánka na výstavu

Dům U Kamenného zvonu
17. 3. – 6. 6. 2010
út – ne 10:00 – 20:00

V dubnu letošního roku uplyne sto let od narození mimořádné osobnosti českého umění, malíře, ilustrátora a pedagoga Zdeňka Sklenáře. V naší vlasti snad není nikoho, kdo by se s jeho tvorbou nesetkal, vždyť Sklenářovy ilustrace ke Starým řeckým bájím a pověstem provází dětské čtenáře již po několik desetiletí. Univerzální sdělnost a originalita Sklenářových děl se potvrdila senzačním úspěchem loňské výstavy v Národní galerii Číny v Pekingu.  zde
Rozsáhlá retrospektiva v Domě U kamenného zvonu připomene zejména jeho obrazové dílo, které již za autorova života nabývalo téměř legendický charakter. Svébytný malířský rukopis umělce syntetizuje různé kulturní vlivy napříč staletími a zeměpisnými vzdálenostmi. Umění Zdeňka Sklenáře budou obdivovat i návštěvníci EXPA 2010 v Šanghaji, kde bude součástí expozice českého pavilonu.

Výstavu Zdeňka Sklenáře připravila Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Galerií Zdeněk Sklenář, kurátorem výstavy je Ivo Binder. Náročnou vizuální podobu nejrozsáhlejšímu Sklenářovu výstavnímu představení dal český umělec Federico Diaz. K výstavě vychází monografický katalog s texty Ludmily Vachtové a Ivo Bindera.

Vstupné:
120,- / 60,- Kč
Kurátorská / Autorská prohlídka: čt 25. 3. v 17:00 (Ivo Binder)
Speciální komentovaná prohlídka: čt 15. 4. v 17:00 (Karel Srp, Lenka Bydžovská a Zdeněk Sklenář)

zvonvystava1t.jpg

Objekt Domu U Kamenného zvonu

Zvětšit

Podle posledních stavebně historických průzkumů se počátky domu U Kamenného zvonu datují do druhé poloviny 13. století, kdy za mohutným věžovým nárožím s masivními obvodovými zdmi vzniklo i podélné boční stavení. Nejstarší stavební etapa se zachovala ve sklepích a v přízemí jižního křídla. 
Druhá stavební etapa následovala kolem roku 1310. Tehdy byla v přízemí zřízena kaple s bohatou figurální a ornamentální malířskou výzdobou, pokrývající stěny i klenbu.
Výsledkem přestavby objektu ve druhé čtvrtině 14. století byl reprezentativní městský palácový dům s věžovým nárožím, který je pozoruhodným dokladem činnosti severofrancouzsky orientované dvorské huti a jenž je ojedinělým dodnes dochovaným příkladem tohoto typu architektury v Praze. Hlavní dominantu průčelí bohatě zdobeného gotickými architektonickými prvky tvořila plastická figurální výzdoba. Její ikonografický program oslavoval ideu království a panovnickou rodinu - v této souvislosti vznikla domněnka, že stavebníkem byl někdo z okruhu královského dvora.
Typické domovní znamení umístili na nároží budovy v 16. století. Po roce 1685 a v 18. století proběhly barokní úpravy budovy.

Náročné rekonstrukci domu U Kamenného zvonu, při které byla stržena novobarokní fasáda z 19. století a objeveno gotické průčelí, předcházel rozsáhlý stavebně historický průzkum. Rekonstrukce byla dokončena v roce 1988 a město přidělilo objekt GHMP, které slouží jako výstavní prostor pro její významné výstavní projekty.
V objektu je otevřená galerijní prodejna a v zadní části objektu kavárna.

1. března 2010
1. března 2010