TISKOVÁ ZPRÁVA: Koncepce kulturní politiky Prahy půjde do široké veřejné diskuse

Kulturní politika hlavního města Prahy

Rada hl. m. Prahy dnes na doporučení pracovní skupiny primátora pro optimalizaci grantového systému hl. m. Prahy v oblasti kultury, pracovní skupiny primátora pro vytvoření koncepce kulturní politiky hl. m. Prahy a výboru kultury, ochrany památek a cestovního ruchu městského zastupitelstva schválila tématické zaměření, zásady, a harmonogram městských grantů v oblasti kultury a umění na rok 2006.

film

Granty v oblasti kultury a umění na rok 2006 budou tématicky  zaměřeny  na :

  • víceleté granty (dvouleté a čtyřleté granty na kontinuální a uměleckou činnost subjektů  realizovanou v Praze
  • granty na celoroční kulturní a uměleckou činnost subjektů realizovanou v Praze
  • granty na jednotlivé projekty realizované v Praze,včetně podpory nových projektů a subjektů a projektů bez vstupného
  • granty na podporu mezinárodní spolupráce subjektů působících v Praze (podpora prezentace a propagace pražské kultury v zahraničí, projekty mezinárodní spolupráce konané na území Prahy  v souvislosti  s významnými národními a mezinárodními  akcemi,včetně podpory projektů, které obdržely příspěvek z jiných veřejných zdrojů , např. EU )
  • granty na projekty oživující kulturní život v městských částech hl.m.Prahy na které přispěla příslušná městská část ze svého rozpočtu minimálně stejnou  částkou, jaké je požadována  po hl.m.Praze a které budou realizovány na území hl.m.Prahy


Současně Rada hl.m.Prahy vzala na vědomí návrh koncepce kulturní politiky Prahy zpracovaný pracovní skupinou primátora a doporučení k jeho širokému připomínkovému řízení. A návrh optimalizace grantového systému Prahy v oblasti kultury, rovněž zpracovaný pracovní skupinou primátora.

divadlo

O tématu financování pražské kultury začala odborná i laická veřejnost a orgány města intenzivně diskutovat v závěru minulého roku. Na téma financování kultury v Praze, grantová politika, oblast poskytování čtyřletých grantů proběhly workshopy, kterých se zúčastnilo více než 200 zástupců kulturních institucí působících na území města, teoretiků v dané oblasti, zastupitelů i úředníků magistrátu. Primátor na těchto setkáních vyzval zástupce odborné kulturní veřejnosti k delegování zástupců, kteří se budou spolupodílet na vytváření koncepce „Kulturní politiky hlavního města Prahy“, na metodice hodnocení projektů v grantovém řízení a dalších tématech. Na tento podnět vznikla dvě nová sdružení - zájmové sdružení osob Iniciativa pro kulturu a občanské sdružení FUTURE CULTURE. Jejich zástupci se stali partnery města při realizaci závěrů workshopů.

hudba

V dubnu 2005 byly vytvořeny dvě pracovní skupiny primátora, pro vytvoření koncepce kulturní politiky hlavního města Prahy a druhá pro optimalizaci grantového systému hlavního města v oblasti kultury. Jejich  úkolem bylo zpracování prvního návrhu dlouhodobé koncepce Kulturní politiky Prahy a návrhu změn v systému vyhlašování grantů a rozhodování o jejich přidělování. V září výsledky práce první skupiny projednal výbory kultury, ochrany památek a cestovního ruchu ZHMP. Ten doporučil urychleně vyhlásit granty na rok 2005, protože jinak by se nestihl termín jejich uzávěrky a bylo by ohroženo financování kulturních institucí a projektů. Vyhlášení těchto grantů už přihlédlo k doporučení pracovních skupin. A současně byly urychleny práce na dokončení nového grantového systému. 

V současnosti je většina prací na nové koncepci kulturní politiky a novém grantovém systému města ukončena. A materiály jsou připraveny k široké veřejné diskusi. Jakmile proběhne, Praha zapracuje z ní vzešlé připomínky a uvede nový grantový systém do praxe. Koncepce kulturní politiky Prahy se stane jedním ze základních koncepčních dokumentů města.

Podrobnější informace o práci obou pracovních skupin primátora jsou uvedeny v příloze.

 

V Praze 4. 10. 2005
13. března 2006
13. března 2006